Nieuwsbrief Maart 2013

Beste Lezer,

Hierbij stuur ik je graag een nieuwe update van Faraasha Middle East Training & Advisory.

Sinds kort is Faraasha ook te vinden en liken op Facebook. Je vindt de Faraasha Facebook pagina hier.

Eind januari is de cursus History and Politics of the Arab-Israeli Conflict weer van start gegaan aan het University College Utrecht. De colleges verzorg ik in samenwerking met Dr. Erella Grassiani van de Universiteit van Amsterdam. Opdrachtgever is de stichting Pax Ludens.

Binnen de door Instituut Clingendael georganiseerde voorbereidingscursus voor Nederlandse UNTSO (UN Truce Supervision Organisation) militairen verzorgde ik een interviewcarrousel, tijdens welke de deelnemers op informele wijze vragen konden stellen over wonen en werken in Libanon, Syrië, Egypte, en Israël.

Voor de Gender Groep van de organisatie Nedworc (een netwerk-organisatie voor professionals in ontwikkelingssamenwerking) gaf ik een voordracht met als thema Politieke participatie van vrouwen in het Midden-Oosten na de Arabische Lente. De bijeenkomst werd afgesloten met een levendige discussie.

In samenwerking met WO=MEN, het Nederlands Genderplatform, verzorgde ik de gender component gedurende de civiel-militaire oefening “Quick Sword” van het Nederlands-Duitse Legerkorps. Door middel van rollenspellen maakten wij militairen bewust van de behoeftes en inzichten van lokale vrouwen die betrokken zijn in een conflict. Ook gaven wij advies hoe militairen daar gebruik van kunnen en dienen te maken ten bate van hun taken in een missiegebied, en hoe zij gender kunnen integreren in hun operationele plannen.

Op de NISIS conferentie “The State in the Muslim World” te Tunesië gaf ik een lezing over de relatie tussen de staat en het religieuze veld in Saoedi-Arabië, met een focus op het ontstaan van het fenomeen van gender segregatie tussen mannen en vrouwen in het land. De foto’s bekijkt u hier.

Ook werd het weer tijd voor een nieuwe column. Ditmaal over Abdelaziz de Bibliothecaris, een Saoedische jongeman die zijn visie op de positie van de vrouw in zijn land met mij deelde.

Voor de komende staan er reeds een aantal interessante projecten ingepland. Je kunt dit volgen via de website van Faraasha en/of de Faraasha Facebook pagina.

Rest mij je langs deze weg fijne Paasdagen toe te wensen!