Consultancy & Toezichthouder

Voor verschillende opdrachtgevers heb ik consultancy- en adviesopdrachten uitgevoerd op het gebied van:

 • Gender
 • Kunst
 • Inclusiviteit
 • Peace & conflict resolution
 • Politiek & diplomatie

Een greep uit mijn projecten:

Binnen de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden houd ik mij, naast de algemene toezichthoudende taken, bezig met de thema’s diversiteit & inclusie, sociaal ondernemerschap, en herkomstlanden van de collectie.

Bij de Worldconnectors, een netwerk van betrokken opiniemakers die zich inzetten voor een duurzame, rechtvaardige en vreedzame samenleving, ben ik adviserend lid van de Werkgroep Inclusie.

In opdracht van Hivos gaf ik jarenlang strategisch advies binnen het genderprogramma “Women on the Frontline” (WoF). WoF ondersteunde vrouwenorganisaties in 10 landen in het Midden-Oosten. Deze organisaties zetten zich in voor vrouwen om actieve leiders te kunnen zijn, en bij te dragen aan politieke participatie van vrouwen, gendergelijkheid, inclusiviteit, vrouwelijk leiderschap, en vrede. Het programma was een samenwerkingsverband tussen Hivos, OxfamNobib, het Institute for War & Peace Reporting, en PricewaterhouseCoopers.

Op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten was ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van een theatervoorstelling over de Syrische revolutie en oorlog, samen met Syrische kunstenaars en studenten theater en regie.

Voor World Press Photo te Amsterdam evalueerde en adviseerde ik over een programma voor fotojournalisten en fotokunstenaars uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 

“De evaluatie liet ons heel duidelijk de 'lessons learned' van ons trainingsprogramma zien. Nu we een nieuw programma opstarten kunnen we deze inzichten, die Annemarie zichtbaar en toepasbaar heeft gemaakt, goed gebruiken."

     ~ Eefje Ludwig, World Press Photo

In Riyad, Saoedi-Arabië gaf ik strategisch genderbeleidsadvies aan de Nederlandse ambassadeur & plaatsvervanger. Centraal hierin stond het vertalen van Saoedische vrouwenstemmen naar praktisch beleidsadvies voor de ambassade, waardoor zij voortgang kon boeken op het politiek en cultureel zeer gevoelige onderwerp van gendergelijkheid en vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

“Annemarie deed onderzoek voor ons naar de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië. We hebben veel gehad aan haar inzichten in de Saoedische maatschappij. Annemarie wist haar grondige inzicht in het onderwerp te combineren met een goed gevoel voor humor en een prettig oog voor het anekdotische. Ze kon het gevoelige onderwerp van gendergelijkheid bespreekbaar maken zonder enig oordeel, waardoor ze snel het vertrouwen kon winnen van de Saoedische vrouwen met wie ze sprak. Haar werk speelde een belangrijke rol in ons begrip van de positie van de vrouw, vrouwenrechten, en zaken rondom gendergelijkheid in Saoedi-Arabië, en in de formulering van ons beleid over deze onderwerpen."

     ~ Willem van Rossem, plaatsvervangend ambassadeur, Nederlandse ambassade te Riyad, Saoedi-Arabië