Column: De Politie in Dienst van het Volk

Damascus

Naast de gewone rechtbank kent Syrië een realityshow genaamd ‘Al-Shurta fi Khidmat al-Shaab’, ofwel ‘De Politie in Dienst van het Volk’. Dit programma wordt elke dinsdagavond om half 7 uitgezonden. Klinkt als Opsporing Verzocht? Not quite…

Ben je een zakkenroller, dan krijg je alleen met de rechtbank te maken en kom je er met ‘enkel’ de Syrische gevangenis vanaf. Ben je een zware jongen (vijf jaar zitten of meer) dan moet je ‘als extraatje’ op TV. Tenzij je ‘wasta’ hebt (connecties binnen het overheidssysteem), want dan kun je deze bijzondere taakstraf afkopen.

Op TV krijg je de kans het volk te verbazen met je acteertalent. Je moet in scene zetten hoe je je misdaad hebt begaan, onder herhaling van spijtbetuigingen. Uiteraard blijven ook waarschuwingen om vooral niet de weg van de criminaliteit te gaan, en zo diep te zinken als jijzelf, niet achterwege.

Deze kortstondige ‘moment of fame’ blijft natuurlijk niet zonder gevolgen – en deze gevolgen blijven niet beperkt tot jezelf. Je kinderen hebben op school geen leven meer, want al hun klasgenootjes en docenten weten dat papa een grote boze boef is. Voor je vrouw geldt in de woonomgeving hetzelfde. En na je vrijlating kun je het zelf verder ook wel vergeten: met een strafblad kom je in Syrië nergens meer aan de bak. Alhoewel, misschien ligt er voor een enkeling nog een glanzende carrière als soap-ster in het verschiet?

Zo niet, dan rest enkel emigratie, naar Libanon of Jordanië. Of naar Nederland. John de Mol schijnt zich weer op het bedenken van nieuwe TV-formats te hebben gestort, en heeft vast en zeker interesse.

© Faraasha Middle East Training & Advisory