Column: Bericht uit Jeruzalem

Van een boze, gefrustreerde, en verdrietige Palestijnse vriend uit Jeruzalem:

“Het is zo triest wat er gebeurd is in Gaza. Zo triest. Voor mij zijn beide kanten shit, en helemaal niet Palestijns: de ene kant is gecorrumpteerd [Fatah], en aan de andere kant staan moordenaars [Hamas]… dat is het trieste eraan. En de arme mensen in Gaza betalen weer eens de rekening voor wat beide kanten elkaar aandoen.”

“De Gazanen zijn gek in hun hoofd. Ze hebben een Egyptische geest, wij [Jeruzalem en West Bank Palestijnen] noemen ze Egyptisch, niet Palestijns. Voor mij zijn ze niet Palestijns.”

“Ons ideaal is voor altijd voorbij. Geen vrij Palestina, geen eigen staat. We dromen er niet meer van: het is zo moeilijk en zo ver weg. Onze krachten zouden tegen Israël gericht moeten zijn, niet tegen elkaar.”

“We gaan 50, 60 jaar terug in de tijd door wat er is gebeurd in Gaza. Ons volk, onze mensen, we vertrouwen elkaar niet meer. En ik ben ook iemand die beide kanten [Fatah en Hamas] nooit meer zal vertrouwen. Ik vertrouw Israël meer dan hen, en ik wou dat de Israëli’s Gaza opnieuw zouden bezetten. Waar vechten ze voor? Een zetel [Hamas]? Geld [Fatah]? Of een staat? Wat Hamas won [Gaza], Fatah won [Westelijke Jordaanoever]? Ze winnen niets!!”

© Faraasha Middle East Training & Advisory