Column: “Met U tot 2014”

Damascus

Aanstaande zondag vinden in Syrië de ‘presidentiële verkiezingen’ plaats. Bashar al-Assad of…. Bashar al-Assad? De verkiezingen zouden de titel ‘referendum’ nog niet eens mogen verdienen, aangezien een referendum een vrije keuze tussen ‘voor’ en ’tegen’ impliceert en zelfs dat hier zondag niet het geval zal zijn. Damascus hangt vol met Assad posters, reclames, steunbetuigingen, en Syrische en Palestijnse vlaggetjes – een ultieme éénmans’campagne’. Tijdens de Egyptische ‘verkiezingen’ van 2005 werd in ieder geval de schijn van oppositie nog opgehouden. Hier nemen ze zelfs dáár de moeite niet voor – hoewel je natuurlijk ook zou kunnen beargumenteren dat schijnoppositie nog erger is dan dit. Er vindt hier in ieder geval al wekenlang een collectief toneelstuk plaats ter legitimisering van de leider, met als climax het ‘referendum’ van zondag. En ieder speelt keurig netjes zijn of haar rol.

“Met u tot 2014”, “Wij houden van u”, “Ik geloof in rechtvaardigheid” en “Ik geloof in vrede” zeggen de steunbetuigingen onder andere. Syrische drukkerijen kunnen geen werk meer aannemen omdat ze overuren draaien voor de posterproductie. Steunbetuigingen worden door individuen opgehangen, maar ook is er natuurlijk de hand van de overheid in het spel. Een groot bedrijf dat uitgebreid en publiekelijk zijn Assad-steun laat zien maakt dikke kans binnenkort een mooie klus binnen te slepen.

Er staan op het moment allerlei tenten in Damascus waar samenkomsten (eufemistisch ‘ceremoniële feestjes’ geheten) van bijvooorbeeld werkersbewegingen ter steunbetuiging aan de president plaatsvinden. Men weet precies wie er wel en niet aanwezig is bij deze bijeenkomsten, en hoewel er echt wel oprechte Assad-fans onder de aanwezigen zijn, zijn de meeste mensen daar meer uit noodzakelijkheid (bijv. behoud van hun baan) dan uit overtuiging. Eergisteren was ik in een boekwinkeltje, toen daar twee mannen binnenliepen met de vraag aan de eigenaar of zij een Bashar poster bij de ingang van zijn winkeltje op mochten hangen. De man zei ja. Om problemen te vermijden kon hij niets anders dan ja zeggen.

© Faraasha Middle East Training & Advisory