Column: Een Liefde

Cairo, Egypte

Toen ik Fady leerde kennen viel ik met mijn neus in de boter van het drama dat zijn liefdesleven heette. Fady was 32 en niet getrouwd. Dus Fady was oud. Maar, hij was verliefd, en niet zo‚Äôn beetje ook. Maha was haar naam, zij zijn grote liefde, het licht van zijn leven, de ziel van zijn hart, en alle andere romantische omschrijvingen die de Arabische taal rijk is. Fady kon zijn geluk niet op: de liefde was wederzijds. Er kwam echter een kink in de kabel, en dat was dat Fady vond dat hij als islamitische man het recht heeft met meer dan één vrouw te trouwen.

“Mannen gaan toch altijd vreemd,” hield hij me voor, “dus dan kun je maar beter ook met die andere vrouw trouwen, haar onderhouden en haar rechten geven dan haar slechts als minnares, “erbij” te hebben”. Daarnaast was hij een “seksuele man” die wel behoefte had aan wat variatie.

Fady’s familie, Maha’s familie, Fady’s vrienden, Maha’s vrienden, iedereen verklaarde hem voor gek. Tot Fady’s grote verbazing vond ook Maha zelf dit allles geen goed plan, en verbrak zij de relatie. Fady was wekenlang depressief, boos, verdrietig en radeloos. Iedereen moest het ontgelden. De suggestie dat de keuze tussen een seksueel gevarieerd leven en een leven met zijn grote liefde toch eigenlijk zonder al te veel moeite te maken zou moeten zijn wees hij resoluut van de hand: “Voor deze situatie is geen oplossing denkbaar!” En inderdaad: Maha gaf niet toe, Fady gaf niet toe. De liefde was over.

Fady was ondertussen bevriend geraakt met Hala. Hala was 30, net als Fady nog niet getrouwd, en dat is, net als in Fady’s geval, voor familie en maatschappij oud. Maar Hala was ook verliefd op Fady. Krap twee maanden na Fady’s grote Maha depressie waren Hala en hij getrouwd. Zij weet van zijn meer-dan-één-vrouw opvatting, maar moest met haar 30 jaar toch eindelijk eens trouwen. En ze was tenslotte verliefd op hem.

Onlangs hebben Hala en Fady hun eerste kindje gekregen. Hala zal er waarschijnlijk voor zorgen dat er snel veel kinderen komen, om op die manier een financiële bom onder haar man’s pologamie-ambities te leggen. Fady, op zijn beurt, draagt zijn trouwring aan zijn sleutelbos.

© Faraasha Middle East Training & Advisory