Op naar Saoedi-Arabië

Voor het Islam Onderzoeksprogramma van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken vertrek ik vandaag naar Saoedi-Arabië om antropologisch veldwerk te verrichten in Riyadh.

Ik zal daar onderzoek doen naar de ontwikkeling van publieke ruimtes voor vrouwen, zoals wachtruimtes in ziekenhuizen en bankafdelingen die enkel voor vrouwen toegankelijk zijn. In gesprekken met o.a. studentes, jonge werkende vrouwen, activistes, zakenvrouwen en vrouwelijke islamitische predikers wil ik erachter komen hoe vrouwen zelf over deze ontwikkeling denken en welke mogelijkheden en beperkingen gescheiden publieke ruimtes met zich meebrengen voor deze vrouwen. Ook zal de recente ontwikkeling van ‘ikhtilat’, het mengen van mannen en vrouwen in de publieke ruimte, onderwerp van gesprek zijn.