Mijn nieuwsgierigheid naar de religies, talen, culturen, mensen, keukens, geschiedenissen en geografie van de regio bracht mij op mijn 18e naar Israël en Palestina. Dat was het begin van een levenslange verbinding: na een aantal jaar in Engeland gewoond te hebben, woonde en werkte ik jarenlang in Saoedi-Arabië, Koeweit, Jemen, Syrië, Palestina, en Egypte.
In Egypte vastte ik mee met de Ramadan. In Palestina demonstreerde ik in Bil’in tegen de Israëlische segregatiemuur. In Syrië stond ik in de stemlokalen tijdens de presidents‘verkiezingen’ van Bashar al-Assad in 2007. In Saoedi-Arabië sprak ik talloze vrouwenrechtenactivistes, zakenvrouwen, islamitische prediksters en studentes. In Jemen kauwde ik qat met een vrouwengroep. En in Koeweit gaf ik les aan studentes op de vrouwenafdeling van de sharia-faculteit van de universiteit.
Daarnaast heb ik inmiddels ruim twintig jaar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bezocht en bereisd. Ik spreek Arabisch.
Als arabiste, antropoloog en genderdeskundige heb ik voor veel verschillende opdrachtgevers adviesopdrachten uitgevoerd. Mijn expertise ligt op het vlak van vrouwen in leiderschapsposities, vrouwenrechten, gendersensitiviteit, omgang met diversiteit, en inclusief denken & handelen. Over mijn advieswerk lees je hier meer.
Tijdens mijn jaren in het Midden-Oosten schreef ik veel, je kunt alles hier teruglezen.
In 2020 verscheen mijn boek ‘Hakken in het zand: Saoedische vrouwen over hun levens’ bij Uitgeverij Prometheus. Gevuld met waargebeurde verhalen leest het boek als een roman. Ik neem je mee in de levensverhalen van Saoedische vrouwen. Tegelijkertijd krijg je op eenn toegankelijke manier veel inzicht in Saoedi-Arabië, haar maatschappij, cultuur, religie, economie en politiek. Het boek ontving lovende recensies in verschillende media, o.a. vier sterren in De Volkskrant. Ook stond het boek op de longlist van de Brusseprijs 2021 voor het beste journalistieke boek van het jaar.
In 2018 behaalde ik mijn doctorstitel in de religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor mijn promotieonderzoek ‘For Women Only’: Gender Segregation, Islam and Modernity in Saudi Arabia and Kuwait. Voor mijn proefschrift deed ik onderzoek naar de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië en Koeweit. Daarvoor interviewde ik 150 Saoedische en Koeweitse vrouwen in het Arabisch. Ook deed ik grondig literatuur- en mediaonderzoek. Voor mijn promotieonderzoek ontving ik in 2019 de Dissertatieprijs van de Stichting Erasmusprijs.
Faraasha, de naam van mijn praktijk, betekent ‘vlinder’ in het Arabisch en symboliseert de kleurrijke kruisbestuiving en transformatie die mij drijft in al mijn werk.