Over

Welkom! Ik ben Dr. Annemarie van Geel, arabist, antropoloog en religiewetenschapper.

Mijn expertise ligt op het vlak van vrouwenrechten, kunst & cultuur, en religie. Ik heb een grote voorliefde voor en kennis van contemporaine kunst op het Arabisch Schiereiland.

Mijn kennis en passie deel ik graag in (beleids)adviezen, lezingen, en in de media. Dit altijd vanuit een deskundige en scherpe doch empathische, betrokken, en nieuwsgierige blik. 

In april verscheen mijn boek ‘Hakken in het zand: Saoedische vrouwen over hun levens’, een boek met verhalen van Saoedische vrouwen over alle facetten van hun levens, hun dromen en puzzels. Gevuld met waargebeurde verhalen leest het boek als een roman. De lezer wordt meegezogen in de verhalen van de vrouwen en krijgt tegelijkertijd op toegankelijke wijze veel inzicht in Saoedi-Arabië, haar maatschappij, cultuur, religie en politiek (Uitgeverij Prometheus). Het boek ontving veel lovende recensies in verschillende media, o.a. vier sterren in De Volkskrant.

Dit voorjaar trad ik toe tot de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Ook werd ik Lid van de Worldconnectors.

In 2018 behaalde ik mijn doctorstitel in de religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor mijn promotieonderzoek ‘For Women Only’: Gender Segregation, Islam and Modernity in Saudi Arabia and Kuwait. Voor mijn proefschrift deed ik onderzoek naar de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië en Koeweit. Daarvoor interviewde ik 150 Saoedische en Koeweitse vrouwen, naast grondig literatuuronderzoek.

Jarenlang woonde en werkte ik in Saoedi-Arabië, Koeweit, Jemen, Syrië, Palestina, en Egypte. Daarnaast heb ik inmiddels zo’n twintig jaar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bezocht en bereisd. Ik spreek Arabisch.

Ik behaalde mijn Master in International Relations aan de Universiteit van Cambridge (VK) en mijn Bachelor in Social Science aan het University College Utrecht (cum laude).

Daarna studeerde ik Arabisch aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en de Universiteit van Birzeit in Palestina, en met tutoren in Damascus (Syrië) en Sana’a (Jemen).

In 2015 werd ik benoemd tot Ariane De Rothschild Fellow in cross-cultural and inter-religious leadership & dialogue.

Faraasha betekent ‘vlinder’ in het Arabisch en symboliseert de kleurrijke kruisbestuiving en transformatie die mij drijft in al mijn werk.