Over

Welkom! Ik ben Dr. Annemarie van Geel, arabist, antropoloog, en gender expert.

Mijn expertise ligt op het vlak van de positie van de vrouw, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, en politiek. Ook heb ik een grote voorliefde voor en kennis van contemporaine kunst op het Arabisch Schiereiland.

Mijn kennis en passie deel ik graag in (beleids)adviezen, lezingen, en in de media. Dit altijd vanuit een scherpe doch empathische, betrokken, en nieuwsgierige blik.

Op 22 april 2020 verschijnt mijn boek ‘Hakken in het zand: Saoedische vrouwen over hun levens’, een boek met verhalen van Saoedische vrouwen over alle facetten van hun levens, hun dromen en puzzels. Gevuld met waargebeurde verhalen zal het boek lezen als een roman. (Uitgeverij Prometheus).

In 2018 behaalde ik mijn doctorstitel in de religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor mijn promotieonderzoek ‘For Women Only’: Gender Segregation, Islam and Modernity in Saudi Arabia and Kuwait. Voor mijn proefschrift deed ik onderzoek naar de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië en Koeweit. Daarvoor interviewde ik 150 Saoedische en Koeweitse vrouwen, naast grondig literatuuronderzoek.

Jarenlang woonde en werkte ik in Saoedi-Arabië, Koeweit, Jemen, Syrië, Palestina, en Egypte. Daarnaast heb ik inmiddels zo’n twintig jaar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bezocht en bereisd. Ik spreek Arabisch.

Ik behaalde mijn Master aan de Universiteit van Cambridge (VK) en mijn Bachelor aan het University College Utrecht (cum laude). Tijdens deze opleidingen specialiseerde ik mij in het Midden-Oosten, politiek en de Arabische taal. Daarna studeerde ik Arabisch aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en de Universiteit van Birzeit in Palestina, en met tutoren in Damascus (Syrië) en Sana’a (Jemen).

In 2015 werd ik benoemd tot Ariane De Rothschild Fellow in cross-cultural and inter-religious leadership & dialogue.

Faraasha betekent ‘vlinder’ in het Arabisch en symboliseert de kleurrijke kruisbestuiving en transformatie die mij drijft in al mijn werk.

Portretfoto: © Sacha de Boer