Over

Welkom! Ik ben Dr. Annemarie van Geel, Saoedi-Arabië kenner en Midden-Oosten deskundige.

Mijn expertise ligt op het vlak van de positie van de vrouw, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, en politiek. Ook heb ik een grote voorliefde voor en kennis van contemporaine kunst op het Arabisch Schiereiland.

Daarnaast heb ik veel ervaring op het gebied van peace & conflict resolution, met name op het vlak van gender.

Mijn kennis en passie deel ik graag in trainingen, (beleids)adviezen, en in de media. Dit altijd vanuit een scherpe doch empathische, betrokken, en nieuwsgierige blik. Ook schrijf ik columns, artikelen, en boekbijdragen. 

Jarenlang woonde en werkte ik in Saoedi-Arabië, Koeweit, Jemen, Syrië, Palestina, en Egypte. Daarnaast heb ik inmiddels al bijna twintig jaar het Midden-Oosten en Noord-Afrika bezocht en bereisd. Ik spreek vloeiend Arabisch.

Voor mijn proefschrift (Radboud Universiteit Nijmegen) deed ik onderzoek naar de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië en Koeweit. Daarvoor interviewde ik 150 Saoedische en Koeweitse vrouwen, naast grondig literatuuronderzoek. In 2018 behaalde ik mijn doctorstitel in de religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor mijn promotieonderzoek ‘For Women Only’: Gender Segregation, Islam and Modernity in Saudi Arabia and Kuwait

Ik behaalde mijn Master aan de Universiteit van Cambridge (VK) en mijn Bachelor aan het University College Utrecht (cum laude). Tijdens deze opleidingen specialiseerde ik mij in het Midden-Oosten en de Arabische taal. Daarna studeerde ik Arabisch aan de Amerikaanse Universiteit in Cairo en de Universiteit van Birzeit in Palestina, en met tutoren in Damascus (Syrië) en Sana’a (Jemen). 

In 2015 werd ik benoemd tot Ariane De Rothschild Fellow in cross-cultural leadership.

Momenteel werk ik aan een boek met verhalen van Saoedische vrouwen over alle facetten van hun levens, hun dromen en puzzels. Gevuld met waargebeurde verhalen zal het boek lezen als een roman. Het boek verschijnt voorjaar 2020 bij Uitgeverij Prometheus. 

Faraasha betekent ‘vlinder’ in het Arabisch en symboliseert de kleurrijke kruisbestuiving en transformatie die mij drijft in al mijn werk. 

Volg mij op Twitter en Facebook, of bekijk mijn profielen op LinkedIn en Academia.edu.

Fotograaf: Gilad Cohen@MrGiladCohen.